
Hier zijn vijf leuke vliegtuigfeitjes die je waarschijnlijk nog niet kende, elk met een boeiende reden waarom ze bestaan.
1. De diameter van een B737 is gelijk aan die van een B777-motor

De diameter van de cabine van een Boeing 737 is bijna gelijkaardig aan de diameter van de motor van een Boeing 777. De cabine van een 737 is namelijk 3,53 meter en de diameter van een 777-motor is 3,43 meter. De reusachtige motoren van B777 leveren krachtige prestaties voor intercontinentale vluchten.
2. PAPI lampen verraden foute aanvlieghoogte

PAPI lampen of Precision Approach Path Indicators zijn vier lampen naast de landingsbaan die de aanvlieghoogte van een vliegtuig aangeven. Als je te hoog vliegt, zie je meer witte lampen, vlieg je te laag, zie je rode lampen. Ze zijn cruciaal voor veilige landingen, vooral in slechte weersomstandigheden. Bij een correcte aanvlieghoogte zie je vanuit de cockpit 2 rode en 2 witte lampen.
3. Kerosine wordt opgeslagen in de vleugels van het vliegtuig

De vleugels van een vliegtuig doen meer dan alleen vliegen mogelijk maken: ze bevatten ook de brandstoftanks. De brandstof wordt opgeslagen in de vleugels omdat dit helpt bij het balanceren van het vliegtuig door het gewicht dichter bij het zwaartepunt te plaatsen, wat stabiliteit en efficiëntie tijdens de vlucht bevordert.
4. Winglets verminderen vortexen en besparen brandstof

De kleine opstaande stukken aan het uiteinde van vleugels, winglets genoemd, verminderen de luchtweerstand veroorzaakt door wervelingen (vortexen). Hierdoor wordt brandstof bespaard en wordt de impact op het milieu verminderd. Een slimme innovatie met grote voordelen! Er zijn verschillende soorten winglets, je leest er alles over in deze blog.
5. Rood en groen licht aan de vleugels tonen ’s nachts de vliegrichting

Aan het uiteinde van de vleugels vind je een rood licht (links) en een groen licht (rechts). Dit helpt piloten en waarnemers om in het donker te bepalen of een vliegtuig naar hen toe vliegt of ervan weg. Een eenvoudige, maar effectieve navigatiehulp. Meer weten? Lees: Wat je moet weten over vliegtuigverlichting.
Slim het vliegtuig in
De luchtvaartwereld zit vol slimme ontwerpen en innovaties die zowel veiligheid als efficiëntie verbeteren. Volgende keer dat je een vliegtuig ziet, weet je meer over wat er allemaal achter het ontwerp schuilt!
Door: Rico Valkenborgh | 24 april 2025
De veiligste stoel in het vliegtuig: 13A of 18C?
Vooraan, achteraan of in het midden van de cabine? Een stoel langs het gangpad, het raam of toch in het midden? De veiligste stoel aan boord van het vliegtuig: mythe of werkelijkheid? Ik leg het je uit.
MH370: 10 jaar later, een kritische blik op 3 theorieΓ«n
Hoe kan een enorme Boeing 777 van de radar verdwijnen? En waarom is het vliegtuig nooit teruggevonden? Ondertussen meer dan 10 jaar geleden, verdween vlucht MH370 van Malaysia Airlines plotseling van de radar. Talloze theorieΓ«n circuleren over wat er met het vliegtuig is gebeurd, geen enkele compleet fout, want de puzzel is nog steeds niet opgelost. Lees en ontdek drie intrigerende theorieΓ«n.
Waarom 100 ml? Een erfenis van 3 rampen
Waarom mag ik geen vloeistoffen van meer dan 100 ml in mijn handbagage vervoeren? Waarom mag mijn powerbank niet in de ruimbagage van het vliegtuig? En waarom is de cockpitdeur op slot? Ontdek de rol van historische gebeurtenissen die de luchtvaartindustrie transformeerden.
Veiligheid onder druk: Lessen van de 737 MAX
De Boeing 737 MAX was bedoeld als het paradepaardje van de moderne luchtvaartindustrie, maar het toestel werd al snel synoniem van een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de luchtvaart. Had dit toestel nooit mogen vliegen? Dit is het verhaal van de Boeing 737 MAX.
Mayday mayday mayday: een perfecte noodlanding op water
De landing op de Hudson in detail: Stel je voor je zit aan boord van het vliegtuig, klaar voor een doodnormale vlucht. Je stijgt op en enkele ogenblikken later doet de piloot volgende aankondiging: βBrace for impact!β (Zet je schrap voor inslag) Nee, dit is geen fictie, maar daadwerkelijke realiteit. Maak je klaar voor een buitengewoon verhaal van een Airbus A320 die een noodlanding maakte op de Hudson-rivier.
Miscommunicatie jaagt 583 mensen de dood in: De ramp van Tenerife
Β Een 72-jarige vrouw was blij dit te kunnen navertellen. Voor 583 anderen was dit niet het geval. Hoe konden twee Jumbo Jets botsen en de wereld in shock achterlaten? Lees en ontdek het belang van heldere communicatie in de luchtvaart.
Reactie plaatsen
Reacties